menu

„Pamiątka turystyczna Gminy Dubicze Cerkiewne” i „Produkt Lokalny Gminy Dubicze Cerkiewne

     W dniu 28 września 2012 roku w ramach realizowanego przez Stowarzyszenie Rozwoju Ziemi Dubickiej „BACHMATY’ projektu „Razem możemy więcej” dofinansowanego ze środków Programu „DZIAŁAJ LOKALNIE VII”, Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Filantropii w Polsce oraz Stowarzyszenia Samorządów Euroregionu Puszcza Białowieska w Hajnówce rozstrzygnięto konkursy pod nazwą:
„Pamiątka turystyczna Gminy Dubicze Cerkiewne” i „Produkt Lokalny Gminy Dubicze Cerkiewne

W konkursie na Pamiątkę turystyczną Gminy Dubicze Cerkiewne wzięło udział 5 osób, które zgłosiły następujące wyroby:
wyroby ze słomy - Pan Piotr Leoniuk

gwiazdki z ziołami puszczańskimi - Pani Aleksandra Dżega

buława, siekierka, huba - Pan Mikołaj Korch

grzybek dubicki- Pani Bogusława Gawryluk

filiżanki ekologiczne - Pani Maria Kułaj


Komisja w składzie:
Eugeniusz Kowalski
Jan Chomczuk
Andrzej Karski
Michał Małmyszko
Mikołaj Ławrynowicz

dokonała oceny zgłoszonych wyrobów:
I miejsce - wyroby ze słomy – Piotr Leoniuk
II miejsce - gwiazdki z ziołami puszczańskimi - Aleksandra Dżega
III miejsce- grzybek dubicki - Bogusława Gawryluk

Konkurs na Produkt Lokalny Gminy Dubicze Cerkiewne podzielono na dwie kategorie:
potrawa regionalna
rękodzieło

W kategorii rękodzieło wzięło udział 4 osoby które zgłosiły następujące produkty:
- korobki ze słomy Pana Piotra Leoniuk

- serwety Pani Raisy Żak

- robótki szydełkowe Pani Ireny Kiprianiuk

- obrazy haft krzyżykowy Pani Ogla Repko


W kategorii potrawa regionalna wzięło udział 11 osób które zgłosiły następujące produkty:
- bułka drożdżowa Pani Ireny Rybak

- placki ziemniaczane nadziewane pani Aleksandra Dżega

- ser Pani Maria Korcz

- placek ze śledziem, nalewka kawowa Pani Ewa Czmiel

- jagoda puszczańska Pan Sławomir Kulik

- bułka drożdżowa-pieróg Pan Igor Kondraiuk
- słonina sołtysa Pan Włodzimierz Masalski

- hałuszki Pani Bogusława Gawryluk

- wędliny regionalne(kiełbasa,kaszanka,boczek) pani Wiera Dzik

- grzybki marynowane Pani Mirosława Iwaniuk

- nalewka jarzębinowa Pani Ewa Awksietijuk


Komisja dokonała oceny zgłoszonych produktów:

I miejsce - hałuszki- Bogusława Gawryluk
II miejsce – placki ziemniaczane nadziewane - Aleksandra Dżega
III miejsce- nalewka jarzębinowa – Ewa Awksietijuk

Wszyscy zgromadzeni uczestniczyli też w szkoleniu na temat pojęcia produktu lokalnego oraz zasad jego rejestracji. Szkolenie prowadził Pan Eugeniusz Kowalski z Lokalnej Grupy Działania – Puszcza Białowieska.
Uczestnicy konkursów otrzymali nagrody i upominki, wysłuchali koncertu zespołu „Strumok” oraz degustowali zgłoszone do konkursu produkty lokalne.

Stowarzyszenie Rozwoju Ziemi Dubickiej „BACHMATY” dziękuje wszystkim za zaangażowanie w realizacji projektu „Razem możemy więcej”w ramach programu „Działaj Lokalnie VII”

Ludmiła Pietruczuk i Mirosława Iwaniuk