W miesiącu sierpniu 2010 r. Koła Gospodyń Wiejskich w Dubiczach Cerkiewnych zorganizowało trzy spotkania robocze w ramach realizacji inicjatywy "Nowoczesna gospodyni w kuchni i spiżarni". Na spotkaniach panie uczyły się robić przetwory i wymieniały się swoimi dotychczasowymi doświadczeniami w kuchni. Przy wykorzystaniu literatury, internetu i własnych doświadczeń uczestniczki poznały szerokie spektrum możliwości przetwarzania i przechowywania żywności zarówno w teorii, jak i praktyce.
Na pierwszym spotkaniu 17 sierpnia obecnych było dwanaście pań. Dyskutowano na temat konserwacji przetworów mięsnych i przygotowywano ok. 10 słoiczków wyrobów według własnych przepisów.
Następne spotkanie, które miało miejsce w dniu 21 sierpnia dotyczyło przetworów z pomidorów i ogórków jako podstawowych składników sałatek i sosów przygotowywanych zimą. Panie mogą się pochwalić aż trzydziestoma słoiczkami zrobionych przetworów.
Trzecie spotkanie odbyło się 25 sierpnia i podobnie jak poprzednie dotyczyło warzyw, jednak tym razem - przetworów z papryki.
Przygotowane specjały posłużą do degustacji podczas spotkań i imprez organizowanych przez Koło w dalszej działalności.
Warsztaty zorganizowano w ramach Projektu „Jesteśmy Razem” przy wsparciu Programu Integracji Społecznej finansowanego z Poakcesyjnego Programu Wspierania Obszarów Wiejskich.























