menu

Szczupak

       
        Koło Gospodyń Wiejskich w Dubiczach Cerkiewnych już od przeszło 2 lat z powodzeniem prowadzi działalność propagującą zachowanie, promocję i upowszechnianie kulinarnego dziedzictwa Podlasia. W ramach działań organizuje pokazy i warsztaty oraz uczestniczy w konkursach i prezentacjach lokalnych przysmaków.
        Oprócz własnych pomysłów na „cud” potrawę same chętnie się uczą i poznają nowe przepisy. Często adaptując je na potrzeby własnej rodziny.
        Dlatego też 11 sierpnia 2010 r. 10 Pań z Dubicz i Istoku zauczestniczyły w kursie kulinarnym – „Szczupak faszerowany po staropolsku” prowadzony przez Panią Jolantę Kuzyka z Starego Berezowa.
        Ideą kursu było połączenie zagospodarowania czasu wolnego lokalnej społeczności z podtrzymywaniem tradycji kulinarnych i edukacją prozdrowotną.
        Pani Jolanta zajęcia rozpoczęła od krótkiej prezentacji walorów zdrowotnych ryb i zastosowaniu ich w codziennym jadłospisie.
        Następnie przystąpiono do praktycznej obróbki szczupaka, tj. sprawiania (patroszenie, filetowanie i skórowanie) ryby. Przygotowanie farszu, nadziewanie oraz zszycie skóry. Przygotowanego szczupaka wstawiono do piekarnika i pozostało już tylko oczekiwanie na pyszne danie.
        Po opływie 1 godziny zarumieniony szczupak trafił na paterę, gdzie pocięto go w dzwonki i dostojnie udekorowano oraz podano do stołu.
        Po części praktycznej nastąpiła chwila degustacji i oceny efektów pracy.

Szczupak w pełnej krasie.

Pozostało życzyć smacznego i dalszych sukcesów kulinarnych.







Kurs kulinarny zorganizowano w ramach realizacji Projektu „Wspólne działania – wspólne korzyści” - Program „Działaj Lokalnie VIII” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Lokalną Organizację Grantową w Hajnówce.