menu

Owoce morza

       Kuchnia śródziemnomorska jest podyktowana nieprzerwaną harmonią obcowania z naturą. To kuchnia z korzeniami ludowymi i wiejskimi, pełna ryb, owoców morza, warzyw, owoców, ziół, doskonałych win i oliwy, która żyje własnym życiem i potrafi zaskakiwać niejednego smakosza.
       Zaskoczyła i nasze panie z Koła Gospodyń, które w dniu 31.08.2010 r. zauczestniczyły w warsztatach kulinarnych „Owoce morza”, podczas których odkrywano tajemnice przyrządzania dań z krewetek, małży i łososia. A na deser zaproponowano fundue owocowo-czekoladowe.
       Warsztaty prowadziła dobrze już znana Pani Jolanta Kuzyka, która przygotowała kilka potraw do wykonania.
       Każdą z uczestniczek zaopatrzyła w przepis podstawowy oraz produkty do wykonania. Panie przygotowały m.in.:
              • sushi z ryżu, warzyw i łososia
              • krewetkowy kociołek rozmaitości z woku
              • krewetki w cieście z głębokiego tłuszczu
              • przystawka z małży
              • fundue owocowe.
       Następnie wszystko ładnie zostało podane na stół i degustowane.
       Próbowało i smakowano. Chwalono i podziwiano.
       Pełne nowych umiejętności wróciły do domów, gdzie niektóre powtórzyły swoje kulinarne dzieła, przygotowując poznane potrawy rodzinom.










Warsztaty zorganizowano w ramach Projektu „Jesteśmy Razem” przy wsparciu Programu Integracji Społecznej finansowanego z Poakcesyjnego Programu Wspierania Obszarów Wiejskich.