Kuchnia śródziemnomorska jest podyktowana nieprzerwaną harmonią obcowania z naturą. To kuchnia z korzeniami ludowymi i wiejskimi, pełna ryb, owoców morza, warzyw, owoców, ziół, doskonałych win i oliwy, która żyje własnym życiem i potrafi zaskakiwać niejednego smakosza.
Zaskoczyła i nasze panie z Koła Gospodyń, które w dniu 31.08.2010 r. zauczestniczyły w warsztatach kulinarnych „Owoce morza”, podczas których odkrywano tajemnice przyrządzania dań z krewetek, małży i łososia. A na deser zaproponowano fundue owocowo-czekoladowe.
Warsztaty prowadziła dobrze już znana Pani Jolanta Kuzyka, która przygotowała kilka potraw do wykonania.
Każdą z uczestniczek zaopatrzyła w przepis podstawowy oraz produkty do wykonania. Panie przygotowały m.in.:
• sushi z ryżu, warzyw i łososia
• krewetkowy kociołek rozmaitości z woku
• krewetki w cieście z głębokiego tłuszczu
• przystawka z małży
• fundue owocowe.
Następnie wszystko ładnie zostało podane na stół i degustowane.
Próbowało i smakowano. Chwalono i podziwiano.
Pełne nowych umiejętności wróciły do domów, gdzie niektóre powtórzyły swoje kulinarne dzieła, przygotowując poznane potrawy rodzinom.

















Warsztaty zorganizowano w ramach Projektu „Jesteśmy Razem” przy wsparciu Programu Integracji Społecznej finansowanego z Poakcesyjnego Programu Wspierania Obszarów Wiejskich.